wymiana oleju - coś dziwnego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • luc
    Classic
    • 2006
    • 5

W1Michał,
    Czy udało Ci się coś ustalić w sprawie takowej mazi? Mam to samo serwis twierdzi że to normalne w tych silnikach, ale jestem podejrzliwy.

Może ktoś ma jakieś info w tej sprawie?

[ Dodano: Pią 30 Mar, 07 07:55 ]
    No chyba troszkę nie doczytałem do końca... Sorki.

Nie mniej u mnie "majonez" jest niezależnie od przebiegu. Nigdy nie przejeżdżam mniej niż 10 km jednorazowo, dosyć często (1-2 razy w tygodniu) 2 x 60 km. Nawet po trasach typu 400 km osad nie znika. Przy krótki przebiegach faktycznie jest gorzej bo pojawia się nawet na bagnecie !

Serwis zaczął od tego że za mało jeżdżę, ale 36 000 w 10 miesięcy to może nie dużo ale i nie mało. Następna ich próba to że mieszkam w wilgotnej okolicy. Tutaj trafili lepiej bo faktycznie rosa na szybach codziennie - blisko rzeka.

Silnik 1,6 przebieg 36 000 km.

Płynu ubywa mało ale i tak się martwię bo co za różnica skąd woda w oleju skoro własności smarne są i tak gorsze? Chyba że się mylę.

Komentarz

• W1Michał
      Rider
      • 2006
      • 351

narazie nie udało mi sie tego ustalić, nie chce mi sie gnać do ASO, sprawdze dziś w garażu czy jest ten osad i czy duzo go jest, ale raczej jest to normalne bo płynu mi nie ubywa, myśle że bierze sie to generalnie z małych krótkotrwałych przebiegów, jednak martwi mnie czarny kolor oleju, po wymianie zrobiłem 2000 km i jest prawie taki jak przepalony, silnik jest w super stanie, nie katowany i pies wie dlaczego ma taki kolor..........
      http://www.elcal.pl/

Komentarz

• Sebastian_M26
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 1823
        • Superb II (3T4)

kiedyś kupiłem okazyjnie Mobil 1, miesiąc po wymianie olej był czarny.
        nigdy oleju nie musiałem dolewać natomiast przez ten rok dolałem z litr
        maź na korku też się pojawiła

zmieniłem na taki z pewnego źródła i po 8 m-cach użytkowania olej jest jasny i nie potrzeba dolewać
        więc uważam że trafiłem na podróbke

co do osadu na korku są miesiące (zimowe) w których jednorazowo nawet 20km nie robie a mazi na korku nie ma
        Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Chosek
          Classic
          • 2007
          • 8

Wymiana oleju-ostatnio kupowalem filtr oleju,i pan w sklepie zaproponowal mi zmiane oleju,zapytalem sie czy plucza silnik przed wlaniem swiezego oleju,byl zdziwiony i stwierdzil ze tego juz sie nie stosuje,podziekowalem mu.Zawsze plucze silnik najtanszym olejem,wlewam litr minerala pochodzi z piec minut,zlewam ten szajs,i dopiero wlewam polsyntetyk.

Komentarz

• Hunter
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1655

W1Michał, pojawia się jeszcze jedna kwestia. Podczas wymiany oleju zauważyłem, że warsztaty stosują urządzenie wyciągające Ci olej z silnika (zasysarka czy jak mu tam). Wg mnie to nie daje takiego dobrego efektu jak odkręcenie korka i zlanie oleju, bo tym sprzętem nigdy nie wyciągną starego oleju do końca. Taką rureczka nie dojadą wszędzie i zostaje stary olej, który miesza się z nowym i jest kolor ciemny/czarny jak przepalony. Warto zatem sprawdzić albo wcześniej przed wymianą w warsztacie zapytać jak oni to robią. Jak zmieniałem olej mechanik odkręcił korek i dodatkowo po zlaniu starego oleju zapuścił tą zasysaczkę Wg mnie olej wygląda dobrze (mam co prawda diesla) A z drugiej strony faktycznie czasami nie ma co za dużo myśleć, bo można nerwicy się nabawić. Wymienić olej, filtr, od czasu do czasu sprawdzić poziom za pomocą bagnetu, patrzyć na kontrolki i jeździć z radością, aż do następnej wymiany
            ...nie ma to jak Octavia :drive:
            >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• bubuDE
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 763
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Olej szybko czarnieje, to nic zlego, to znaczy ze skutecznie wyplukuje syf z silnika i zatrzymuje go w sobie. Tak jak detergent w pralce sam staje sie brudny bo spelnia swoje zadanie ale nie wplywa to negatywnie na skutecznosc prania. Jesli po zmianie gatunku oleju w silniku sciemnial nagle ,to jest lepszym olejem od poprzedniego (w podobnych warunkach pracy).
              PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Chosek, Do czyszczenia silnika sa srodki, ktore wlasnie wlewa sie na przeplukanie. Takie cos jak stosujesz to jest IMO druciarstwo bo nigdy nie bedzie tak, ze ten olej mineralny splynie do konca Wiec masz mieszanke olejow w silniku
                Spritmonitor.de

Komentarz

• endryu
                  RS
                  • 2006
                  • 3777
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

nie ma sensu wchodzic w koszty i stratę czasu z płynami lub olejami na płukanie silnika.
                  Podstawowa zasada : z nagrzenego silnika spóścic stary olej, wymienic filtr oleju, zalac nowy olej i jeźdźic, jeźdźic i już (do następnej wymiany oleju).
                  O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                  O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                  =================================================

Komentarz

• abyss
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 245

Zamieszczone przez Maicroft
                    Chosek, Do czyszczenia silnika sa srodki, ktore wlasnie wlewa sie na przeplukanie. Takie cos jak stosujesz to jest IMO druciarstwo bo nigdy nie bedzie tak, ze ten olej mineralny splynie do konca Wiec masz mieszanke olejow w silniku
                    Właśnie kiedyś się zastanawiałem jak to jest z "mieszaniem" różnych olejów - w sensie typów i lepkości. Czy np. podobne oleje - ale od różnych producentów można warunkowo mieszać? (powiedzmy, że jedziemy daleko za granicą i nigdzie nie ma "naszego" ulubionego.
                    ...

Komentarz

Pracuję...